Inicio Menorca El Ministeri de Cultura d’Aràbia Saudita abraça quatre artesans de Menorca i...

El Ministeri de Cultura d’Aràbia Saudita abraça quatre artesans de Menorca i premia el ceramista Marc Marcet

La Comissió Culinària del Ministeri de Cultura d’Aràbia Saudita i l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) han reconegut el valor artesanal de quatre destacats creadors menorquins i ha atorgat el tercer premi absolut al ceramista Marc Marcet. Durant la cerimònia de gala d’Assir Regió Mundial de Gastronomia 2024, celebrada a la ciutat d’Abha, s’ha destacat la singularitat dels productes menorquins, que han captivat l’atenció dels assistents i han rebut elogis per part del jurat internacional.

A més del reconeixement obtingut pel guanyador, destaquen les altres tres candidatures nostrades. La Flor de Sal, de Sal de Menorca, es presenta com el resultat d’una recuperació patrimonial de la gastronomia menorquina, les Salines de la Concepció, en la badia de Fornells. L’Hexàgon de l’apicultor Antoni Anglada, de Dolçamar, esdevé una proposta sorprenent per promoure la riquesa mel·lífera. La joia Llagosta dins la nansa de Núria Deyà proposa un homenatge a la vida marinera. Finalment, el Pont de bens de Marc Marcet, el producte premiat, és una obra ceràmica que combina la funcionalitat i la creativitat, tot reproduint —en el format d’un plat amb tapa que interpel·la els cinc sentits— una barraca de Pedra en Sec, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (2018) per UNESCO.

MÁS:  73 projectes d'eficiència i sostenibilitat en el sector turístic rebran la subvenció dels ajuts BGreenMenorca 2023

Per a Jaume Gomila, impulsor de Menorca Regió Europea de Gastronomia, “l’artesania de Menorca és una expressió viva del patrimoni cultural immaterial, que cal seguir protegint i difonent”. I conclou: “el palmarès illenc pel que fa a ‘food gifts’ demostra l’excel·lència dels nostres creatius i el valor universal excepcional dels seus treballs”.

Per a Adolfo Vilafranca, president del Consell Insular de Menorca, “el CIME manté un compromís ferm per preservar la tradició i per promoure la innovació d’aquestes manifestacions artístiques extraordinàries, que representen els menorquins de la millor manera possible i conviden a experimentar el nostre territori i la nostra comunitat”.

El World Food Gift Challenge —premi als regals/souvenirs alimentaris— testimonia l’aposta continuada per la seva herència col•lectiva i la posiciona en una via de continuïtat, d’avenç i de redisseny. Des l’any 2020, un total de dinou peces s’hi han postulat, tot conreant múltiples reconeixements i palesant la participació inquebrantable de l’illa en el conjunt de fites i processos de les Regions de Gastronomia, arran del seu mandat 2022, al costat del Food Film Menu, l’European Young Chef Award, el World Bee Day – Golden Bee Award i els Top Websites for Foodie Travelers.

MÁS:  El Consell Insular acull una nova sessió del Grup de Treball de Lluita contra l'Estigma de Menorca

Maó, 27 d’abril de 2024


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Consell de Mallorca conmemora los 40 años de la bandera de Mallorca
Artículo siguienteGrupo Albia lidera como la funeraria más valorada en España según el NPS