Inicio Menorca La DOP de Queso Mahón-Menorca comercialitza durant el 2023 més de 2,5...

La DOP de Queso Mahón-Menorca comercialitza durant el 2023 més de 2,5 tones, la segona xifra més gran de la seva història

Aquest dijous, 16 de maig, la consellera d’Economia i Serveis Generals de Menorca, Maria Antònia Taltavull, i el president de la Denominació d’Origen Queso Mahón-Menorca, Joan Bosco Triay, junt amb la gerent de la DOP, Piedad López, han presentat les dades de producció i comercialització del producte de l’any 2023 i han fet un balanç de la situació actual.

En total, 98 ramaderies estan inscrites actualment en el Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón-Menorca, amb una producció de llet durant el 2023 de 38,2 milions de litres, dels quals es destinen 31,5 a la fabricació del formatge amb segell DOP. Estan inscrites 5.600 vaques i 115 ovelles.

“Des de l’administració pública continuem donant suport a aquest sector que, malgrat les dificultats que suporta el camp i el sobreesforç que han de dur a terme els nostres formatgers, es continua realçant l’excel·lència d’aquest formatge Mahón-Menorca, no només en l’àmbit local o insular, sinó també internacional”, ha exposat la consellera.

MÁS:  El departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports presenta la sisena edició del programa 'Un Estiu per Créixer'

Per altra banda, les 50 formatgeries inscrites a hores d’ara (44 d’elles són artesanes) van produir un total de 3.703.132 quilos de formatge Mahón-Menorca, dels quals es van comercialitzar 2.560.489, un 1,75% més respecte al 2022 i la segona major xifra de la seva història. Això va suposar un valor d’uns 24,3 milions d’euros. Les empreses que comercialitzen el producte són actualment 41.

A Menorca es comercialitza el 22% del total, amb 556.223 quilos, i a Mallorca i a Eivissa es destina quasi la meitat dels 2,5 milions comercialitzats: 1.265.087, sent el principal atractiu i factor diferenciador del formatge Mahón-Menorca. En total, la comercialització a les Illes Balears ha augmentat un 8,7%. A Catalunya es destina el 13% amb 331.585 quilos i a la resta d’Espanya un 8%, arribant als 207.971 quilograms.

MÁS:  El Consell Insular dona més de 6.000 peces de material esportiu a centres de l'àrea de Benestar Social

Quant a exportacions, el Queso Mahón-Menorca està present a 46 països i representa el 8% del total de la comercialització. Durant el 2023 s’han distribuït 199.623 quilos, i els Estats Units és el principal exportador, amb una gran diferència. Els Estats Units reben 124.479 quilos de la DOP menorquina, cosa que suposa un elevat 62,36% de les exportacions totals. El segueix República Dominicana amb 25.065 quilos i un 12,56% del total i Alemanya amb 10.698 i un 5,36%. En quart i cinquè lloc se situen Regne Unit (8.407 quilos) i Mèxic (6.261 quilos).

“Encara que sembli un percentatge petit, celebrem aquest 1,75% d’increment respecte del 2022 quant a comercialització. Aquest sector és molt competitiu i actualment, cada vegada més, hi ha més tipus de formatges, varietats i empreses. A més, hem tingut un descens en l’apartat d’exportacions per falta d’acords comercials internacionals i un ascens en el sector local. Per tant, intentarem recuperar enguany aquesta petita carència i tenir els majors nombres possibles”, ha conclòs Bosco Triay.

MÁS:  La Menorca Talaiòtica protagonitzarà el cupó de l'ONCE de dia 3 de gener

Maó, 16 de maig de 2024


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Consell Insular prepara una campanya contra el lloguer turístic il·legal durant Sant Joan
Artículo siguienteEl Juzgado de lo Contencioso Administrativo da dos meses al Consell de Mallorca para ejecutar la sentencia que declaró nulo el rescate del túnel de Sóller en el año 2017