Inicio Menorca El departament de Benestar Social presenta la memòria anual del Centre Assessor...

El departament de Benestar Social presenta la memòria anual del Centre Assessor de la Dona del 2023

El departament de Benestar Social, en el marc del Dia Internacional de la Dona, ha presentat aquest dijous la memòria anual del Centre Assessor de la Dona (CAD) del passat 2023, un recurs específic que depèn del departament i el servei de referència de l’illa en atenció i assessorament a la dona víctima de la violència masclista.

La consellera del departament, Carmen Reynés, acompanyada de Daniel García, director insular d’Atenció Social, i Victòria Coll, treballadora social i cap de servei del CAD, han explicat quines funcions es desenvolupen al centre, han exposat les dades actualitzades sobre la situació actual de la dona a Menorca i quines implementacions ofereix el Consell Insular per prevenir aquesta realitat.

Entre les principals funcions destaquen la d’atenció les 24 hores per a ingressos d’urgència a un pis d’acollida a través del telèfon d’emergència, l’atenció i intervenció psicològica especialitzada dirigida a les dones que són o han estat víctimes de maltractament físic, psíquic o sexual, abordatge integral a la dona que pateix situacions de violència, i assessorament jurídic, civil i penal, entre moltes altres coses.

Per a intentar conscienciar a la població i prevenir els casos de violència masclista, durant el passat any 2023 s’ha continuat duent a terme la campanya “En formes part”, contra les agressions sexistes a les festes patronals de Menorca, oferint a les víctimes pautes concretes d’actuació per a respondre davant una agressió masclista. En aquest darrer any s’han repartit més de 160 tríptics amb informació, 1800 polseres d’“En formes part”, 714 adhesius i 1995 pins. Així mateix, també s’ha dut a terme la campanya “Espai lliure de violència masclista”, dirigida a establiments d’oci nocturn i establiments hotelers.

A l’estiu, el Punt Lila ha estat present a totes les festes, atenent i assessorant a totes les persones que ho necessitaven davant situacions masclistes i homofòbiques. En total ha prestat atenció 29 dies i 182 hores, atenent a 3832 persones, de les quals 2786 han estat dones, 1040 homes i 6 enregistrades d’altra identitat. El Punt Lila ha fet un total de 7 intervencions individualitzades, de suport, assessorament i informació. A més, durant les intervencions del Punt Lila, s’han realitzat 6 tallers de prevenció i sensibilització davant les violències masclistes.

MÁS:  Les XI jornades de malalties minoritàries i discapacitat comptaran amb Juan Luis Muñoz Escassi com a conferenciant

“Tot i els avenços que hem fet en la igualtat de gènere, encara queda molta feina a fer, des de la prevenció, assistència, sensibilització i participació activa de tota la societat que fomentin la igualtat i per combatre aquesta sacra. Les dades tristament posen damunt la taula que és una realitat que no podem obviar i que hem de seguir fent feina per erradicar-la, però també, assegurant els recursos professionals del CAD per a poder atendre i donar assistència a les víctimes”, ha explicat la consellera, Carmen Reynés.

Per altra banda, per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, també es va programar un cartell i un programa d’activitats, es va crear un stand informatiu de prevenció i sensibilització ciutadana, es van realitzar dues sessions de teatre sota el títol “NO ÉS NO” i es van facilitar exposicions.

Els tallers tampoc han faltat aquest 2023 i alguns com “La violència masclista en les relacions de parella”, “Stop violències”, “Em fas falta” i “Estela crida ben fort”, han estat impartits en els col·legis, adreçats a l’alumnat de primària, secundària, batxillerat, formació professional bàsica i cicles formatius. També s’han organitzat tallers de teatre a grups de nens de 5 a 10 anys.

Amb tot això, durant el 2023 s’han obert un total de 179 expedients nous, és a dir, dones que no havien utilitzat mai el servei i ho demanden per primera vegada. Per altra banda, s’ha treballat amb un total de 407 expedients, sumant aquests nous i les usuàries que ja havien rebut ajuda altres anys. El grup d’edat més atès al CAD és el comprès entre els 40 i 50 anys, i, en segon lloc dels 30 al 40. A més, es desprèn que la major part de les dones provenen de països no comunitaris, amb 144 expedients visitats. El total de visites realitzades al CAD durant aquest any ha estat de 1756 en els dos punts d’atenció situats a Maó i Ciutadella.

MÁS:  Reiterades incidències en el servei de recollida de restes vegetals a Binixíquer i es Canutells

“Comparat amb l’any 2022, hi ha hagut una baixada. Es van obrir 209 expedients, respecte als 179 d’enguany, i el total van ser 446, respecte al 407 del 2023. A més, el total de visites va ser de 2025, molt superior a les 1756 d’enguany. Això però, es deu a dos factors: la manca d’un psicòleg durant un mes i la dedicació d’una de les treballadores socials del CAD al procés d’estabilització de l’administració pública”, ha argumentat Victòria Coll.

El maltractament físic i psicològic, en ambdós casos a la vegada, és el més freqüent en els expedients de 2023, continuant pel psicològic i el sexual. Pel que fa als municipis, Ciutadella és on s’han atès més expedients amb 144, seguit de Maó amb 138 i Alaior amb 40.

En el pis d’acollida per dones víctimes de violència masclista, on tenen l’oportunitat de tenir un temps de reflexió, presa de consciència i recuperació emocional, s’han acollit un total de 23 dones i 18 menors. La mitjana de dies que han romàs en el pis ha estat de 36, i 17 de les 23, han ingressat al pis per violència física i psicològica. Per altra banda, durant aquest 2023, 21 dones han estat baixa del pis, 14 d’elles per assolir els objectius marcats.

MÁS:  El Consell Insular de Menorca, el Govern balear i el sector lacti signen nous compromisos amb la tercera edició del Pla PROVILAC

Durant l’estada en el pis i emmarcat dins el programa de foment de l’oci del servei, s’han dut a terme diverses sortides i activitats amb les dones i els seus fills per fomentar les relacions socials. Entre elles, excursions a Talatí de Dalt, tallers de decoracions de caixes, tallers de ioga i sessions d’educació sexual. 

Dintre de l’atenció integral que es dispensa a les dones ateses al Centre Assessor de la Dona, es compta també amb el programa d’atenció a les seves filles i fills amb l’objectiu de treballar psicològicament les situacions de violència de gènere que han viscut dins l’entorn familiar. En total durant aquest 2023 s’han atès a 12 menors.

“Des del departament de Benestar Social volem millorar el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere i per això volem crear un manual únic de recursos insulars contra la violència amb els telèfons i correus electrònics de tots els treballadors que prenen assistència. A més, volem que el Punt Lila pugui ampliar la prestació de serveis per oferir més informació i realitzar tallers als col·legis. També, es difondrà el protocol d’actuació contra la violència de gènere a establiments hotelers i espais d’oci nocturn, llocs on se solen incrementar els casos. Finalment, es seguiran impartint tallers d’igualtat a escoles i també, al centre penitenciari de Menorca, així com especialitzar al personal del centre assessor de la dona per oferir una solució adequada i assegurada”, ha finalitzat Daniel García, director insular d’Atenció Social. 

Maó, 7 de març de 2024
 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorL’Arxiu d’Imatge i So de Menorca fa pública la memòria de l’any 2023
Artículo siguienteMargalida Prohens anuncia que destinarà un milió d’euros a les empreses per implantar plans de conciliació