Inicio Menorca L’Agència Menorca Reserva de Biosfera incrementa el control, l’estudi i la conscienciació...

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera incrementa el control, l’estudi i la conscienciació sobre espècies exòtiques invasores a l’illa

Aquest dijous, 18 d’abril, el departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació ha presentat un programa d’actuació per controlar i fer front a les espècies invasores. Aquestes constitueixen una de les amenaces més grans per a la conservació de la biodiversitat a escala global, especialment en territoris insulars com la Reserva de Biosfera de Menorca, on és considerada la principal amenaça a la flora i fauna de l’illa. Per açò, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera ha decidit incrementar el control, l’estudi i la conscienciació sobre espècies exòtiques invasores a l’illa. Així, s’han posat en marxa els darrers anys diverses iniciatives amb l’objectiu de minimitzar aquesta problemàtica des de diferents àmbits: la gestió directa, la conscienciació ciutadana, la formació de professionals o la subvenció d’actuacions a administracions i empreses.

Un nou projecte finançat amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation de la Unió Europea se suma ara a l’estratègia traçada per al control de les espècies de fauna i flora invasores a l’illa, i a través del qual s’està impulsant la feina que fa el Consell Insular en el marc de l’Estratègia per a la Conservació de la Biodiversitat de Menorca. Sota el nom “Eliminació i control d’espècies exòtiques invasores de fauna i flora a àrees de la Xarxa Natura 2000 a la Reserva de Biosfera de Menorca” el nou projecte consta de cinc actuacions centrals, un període d’actuació de dos anys (2023-2024) i un pressupost total de 151.000 euros.

MÁS:  Alumnes de Formació Professional estudien al Consell Insular el funcionament dels fons europeus

“Es tracta d’un problema global de solució molt difícil, i que afecta especialment ecosistemes insulars com el nostre. És fonamental traçar una estratègia diversificada i comptar amb la col·laboració de totes les administracions, empreses i ciutadania. Per açò, a més de la gestió directa per part del Consell, és important donar a conèixer les espècies invasores, formar personal i proporcionar informació útil per al seu control i no proliferació”, ha explicat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular, Simón Gornés.

Noves actuacions de control i conscienciació

Una de les principals actuacions consisteix en la contractació d’una brigada de 4 persones per a la retirada directa d’espècies invasores al territori. Tot i que aquest projecte únicament aporta fons per sufragar aquesta actuació durant un any, se n’ha previst la continuació durant dos anys més amb fons del Consell Insular de Menorca. La brigada, de l’empresa ECOVERD, va iniciar les feines durant el mes d’abril.

MÁS:  Aquest divendres es coneixeran els guanyadors del XX Premi Francesc de Borja Moll de Rondalles i Llegendes

A aquesta brigada s’hi afegeix la contractació d’un altre equip de retirada de flora invasora especialitzat en la realització de treballs verticals en penya-segats i zones de difícil accés. Aquesta brigada ja ha pogut retirar 4 tones de flora invasora en penya-segats del litoral de l’illa.

El capítol del projecte destinat a la conscienciació ciutadana comprèn 3 actuacions: una exposició sobre espècies invasores a Menorca, que obrirà pròximament al Centre de Geologia de Ferreries, l’elaboració de material divulgatiu per a centres educatius i material audiovisual per a xarxes socials.

Programa BGreen Menorca

Les actuacions enfocades a administracions i empreses en matèria de control d’invasores s’han canalitzat a través del programa BGreenMenorca de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera. “El programa compta amb una línia d’ajuts a empreses turístiques perquè, entre altres actuacions, substitueixin les espècies invasores dels jardins per espècies autòctones; línies de finançament per a la retirada d’espècies invasores a zones verdes de cada municipi; o l’organització de cursos de formació per a jardiners municipals i empreses”, ha exposat David Vidal, director insular de Reserva de Biosfera.

Aquests cursos de formació han permès l’edició d’una “Guia de les espècies exòtiques invasores a la reserva de Biosfera de Menorca”, a càrrec del botànic i expert en flora de Menorca Pere Fraga. “Aquesta guia aporta una visió general de les espècies invasores i conté també una fitxa per a cada espècie invasora en què se n’indiquen les característiques, el lloc d’origen, la forma d’extracció del medi i les fotografies identificatives. En una primera fase s’ha centrat en espècies de flora, però està previst ampliar-la a les espècies de fauna i les espècies marines invasores. És un catàleg molt viu, que cada cert temps es va actualitzant, amb una visió molt preventiva”, ha comentat l’autor.

MÁS:  S’inauguren les obres de millora de la carretera de s’Ullestrar

La guia pot ser útil per a professionals i administracions, però també per a la ciutadania en general, que podrà notificar si troba una espècie invasora. Per açò hi ha una aplicació mòbil anomenada ‘Línia Verda’ que permet localitzar i fotografiar una espècie invasora i enviar un avís a l’administració perquè pugui procedir a retirar-la.

Com a mitjà per unificar totes les actuacions que s’estan duent a terme sobre les espècies invasores s’ha elaborat un apartat a la web de la reserva de biosfera de Menorca (www.menorcabiosfera.org) on s’ha penjat tot el material disponible i informació pràctica sobre aquesta amenaça.

*Aquesta nota de premsa inclou un tall de veu*

Maó, 18 d’abril de 2024

 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorCuándo abren las piscinas en Baleares Estos son los horarios
Artículo siguienteEl Consell de Mallorca prepara su candidatura para que la ruta Pedra en Sec consiga la certificación como Itinerario Cultural del Consejo Europeo