Inicio Baleares Prohens lliura les distincions Cornelius Atticus 2023 a Elsa Pons i Antoni...

Prohens lliura les distincions Cornelius Atticus 2023 a Elsa Pons i Antoni Jaume Roig (a títol pòstum)

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, juntament amb el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaime Bauzá, el secretari autonòmic de Cultura i Esports, Pedro Vidal, i el director general d’Esports, Joan Antoni Ramonell, ha lliurat els guardons Cornelius Atticus de 2023 a la menorquina Elsa Pons i al mallorquí Miquel Jaume Roig, en aquest cas a títol pòstum.
La menorquina Elsa Pons () compta amb una dilatada carrera esportiva lligada al tennis, on ha estat una dona pionera com a jugadora i entrenadora, i des del 2015 com a propietària d’una empresa de serveis esportius. A més, fou la primera dona presidenta d’un club de tennis a Espanya. Per la seva banda, el mallorquí Miquel Jaume (1953-2021) ha rebut, a títol pòstum, el màxim guardó esportiu de les Illes Balears en reconeixement a la seva dilatada experiència com a entrenador i gestor esportiu, en què destaca la seva etapa al Mallorca Palma Futsal. El reconeixement ha estat recollit per la seva filla, Maria Jaume.
El premi Cornelius Atticus, instaurat l’any 1996 i que des del 2017 compta amb categoria femenina, rep el nom del primer esportista que es coneix a les Illes Balears, un atleta del pancraci (una disciplina de lluita cos a cos) del segle III la làpida del qual, amb un poema laudatori inscrit, es va trobar durant les excavacions a la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia, Mallorca) l’any 1933.
A l’edició 2023 es varen presentar onze candidatures (set en categoria masculina i quatre en femenina). Per optar al premi, els candidats han d’haver estat esportistes, dirigents, tècnics o haver tingut una altra funció directament implicada en la promoció de l’esport. A més, han d’haver dedicat un temps superior als 25 anys al desenvolupament esportiu dins l’àmbit balear o des de l’esport balear, i han d’haver contribuït a l’evolució esportiva de la comunitat autònoma.
Durant l’acte de lliurament de guardons, que s’ha duit a terme al Museu Es Baluard, la presidenta Margalida Prohens ha destacat que «sens dubte, les Illes Balears som una terra estretament lligada al món de l’esport, terra de campions i de campiones, d’esportistes de gran talent i reconeguts arreu del món i una terra en què l’esport ens ha donat moltíssimes alegries».
Així mateix, la presidenta ha destacat que Elsa Pons és una «dona pionera en el món de l’esport, que ha obert camí i que ha romput sostres de vidre». De Miquel Jaume Roig, Prohens ha recordat que fou «un home que un dia va tenir un somni» i que va aconseguir «situar les Illes Balears com la capital mundial del futbol sala».
Perfil dels Cornelius Atticus 2023
Elsa Pons Fortuny (Alaior, ) va iniciar la seva carrera com a tennista l’any 1972. Des de llavors, ha exercit com a jugadora, capitana d’equips, dirigent de clubs, assembleista i delegada a Menorca de la Federació de Tennis. Ha estat la guanyadora absoluta de tots els open organitzats a Menorca des del 1978. El 1993 esdevé la primera presidenta dona d’un club de tennis a Espanya, concretament el CT Alayor, del qual era propietària des d’un any abans.
Miquel Jaume Roig (1953-2021) és una de les persones més reconegudes de l’esport balear. Fins a la seva mort va ser president i fundador del club de primera divisió de futbol sala Mallorca Palma Futsal. Anteriorment, va viure una carrera a les banquetes del futbol mallorquí, al Manacor i al Juvenil del Reial Mallorca. El 1988 va fundar l’Associació Esportiva Manacor. Miquel va fer així d’un equip local i humil un referent a totes les illes, i va dotar de protagonisme i identitat un esport minoritari com era el futbol sala, juntament amb un treball social admirable. Deu anys després d’haver-lo fundat, el projecte de Miquel Jaume arribava a la màxima categoria possible.

MÁS:  El conseller Antoni Vera visita les obres del nou CEIP de Can Picafort

- Te recomendamos -
Artículo anteriorImatges de la presidenta Margalida Prohens amb Joan Planells Ripoll, Premi Ramon Llull 2024
Artículo siguienteLa Conselleria d’Educació i Universitats presenta l’esborrany del Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua a les Meses