Inicio Baleares La consellera Estarellas assisteix a la instal·lació d’una estació de control d’inundacions...

La consellera Estarellas assisteix a la instal·lació d’una estació de control d’inundacions a Campos

La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, i el director general d’Emergències, Sebastià Sureda, han assistit aquest matí a la instal·lació d’una estació hidromètrica de control d’inundacions al torrent de Son Xorc, un dels afluents del torrent de Son Catlar, al municipi de Campos. L’acte ha comptat també amb la presència de la batlessa de Campos, Francisca Porquer.
Aquesta infraestructura, instal·lada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Campos, pertany a l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal) i forma part d’un pla de desplegament d’estacions de monitoratge continu en matèria d’alerta primerenca enfront dels riscos naturals. Al llarg dels anys vinents, es disposarà d’una xarxa pionera per fer el seguiment, en temps real, dels riscos naturals a les Illes Balears mitjançant una app, la RiscBal-App, que ben aviat estarà disponible a les diferents plataformes d’aplicacions mòbils.
La consellera Estarellas ha explicat que aquesta intervenció s’emmarca dins un conveni amb el RiscBal amb l’objectiu de «monitoritzar mitjançant estacions meteorològiques possibles alertes que puguem rebre a l’112 com sistema de prevenció de risc de inundacions». Estarellas ha afegit que la intenció del Govern, a través d’aquesta eina, «és anar ampliant el nombre d’estacions a totes les Illes per tenir cada vegada unes dades més concretes i previsibles en cas de risc natural».
Per la seva banda, Francisca Porquer ha manifestat que Campos «no escatimarà mai» recursos a l’hora de garantir la seguretat de les persones ja que eines com aquesta permetrien avisar amb celeritat a la ciutadania en cas d’inundació com l’ocorregut en l’any 1989. «Aquesta instal·lació era molt necessària i sobre tot en aquest lloc concret», en referència a una zona sensible com el pla de Campos, ha dit Porquer.
Sobre aquest aspecte, el director del RiscBal, Joan Estrany, ha apuntat que «aquesta zona és molt inundable, amb l’aigua molt dispersa, motiu pel qual hem hagut de crear una estructura per concentrar l’aigua i poder mesurar el cabal del torrent. Era molt important poder fer aquesta infraestructura perquè es tracta d’un punt crític en el qual nosaltres podem generar avisos a la població».
En total, les Illes compten amb 80 estacions de tipus hidromètric (mesuren la quantitat d’aigua dins els torrents), geometeorològic (mesuren paràmetres com precipitació i temperatura de l’aigua i humitat de la terra) o hidrometeorològic (mesuren tant la quantitat d’aigua com els paràmetres de precipitació, temperatura de l’aire o la temperatura i humitat de la terra). Les estacions s’han desplegat a totes les Illes ubicant-se en els punts crítics en cas d’intenses precipitacions, com ho és el torrent de Son Xorc, i que és de capital importància a l’hora de controlar els episodis d’inundacions al pla de Campos.
Amb aquesta actuació a Son Xorc, el RiscBal té un total de 5 estacions de control d’inundacions a la conca del torrent de Son Catlar, tres hidromètriques als afluents de Son Xorc, Son Barbut i Son Lluís, i dues geometeorològiques. Aquests instruments, complementats amb eines de simulació hidrometeorològica, faran possible una predicció més precisa de possibles episodis d’inundació al nucli urbà de Campos. De fet, aquestes estacions, gràcies a la col·laboració de l’Agència Balear de Digitalització, Ciberseguretat i Telecomunicacions, proporcionen informació en temps real a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern per tal de facilitar la presa de decisions.
Més estacions aquest 2024
Per aquest 2024 està prevista la instal·lació de 19 estacions més (15 meteorològiques i 4 hidromètriques) que s’ubicaran, principalment, a punts crítics destacats al pla de gestió d’emergències per a riscos d’incendis forestals INFOBAL i també a capçaleres de conques potencialment generadores d’inundacions, essencialment les estacions de Ca na Calafata (Llucmajor), mass´ís de Randa i Ciutadella.
Finalment, les 4 estacions hidromètriques estan ja en procés de construcció i instal·lació, cobrint punts crítics com els torrents de Ternelles (Pollença), Solleric (Alar´ó) o Alcoraia (Montuïri).
El RiscBal és fruit d’una encomana de gestió del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Emergències, a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb l’objectiu d’incorporar el coneixement científic com a eix de rotació fonamental per donar suport a la presa de decisions en el cicle de gestió de l’emergència enfront dels riscos naturals a les Illes Balears.
El RiscBal és fonamental perquè a través de l’observatori es fa investigació científica i rigorosa que serveix per tenir informació de gran utilitat que es transfereix als serveis d’Emergències que, gràcies a ella, son cada vegada més capaços de preveure amb antelació un possible risc natural. Això es tradueix en que hi ha més temps per preveure els riscos i per tant hi ha més probabilitats de salvar vides.

MÁS:  Gran participació en el concurs de dibuix infantil Dibuixa Geogràficament les Teves Illes Balears

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha participat en la Junta Rectora del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat
Artículo siguienteImatges de la presidenta Margalida Prohens amb Joan Planells Ripoll, Premi Ramon Llull 2024