Inicio Baleares L’Àrea de Consum de la Conselleria de Salut va tramitar, l’any 2023,...

L’Àrea de Consum de la Conselleria de Salut va tramitar, l’any 2023, 7.539 reclamacions

La Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut va rebre l’any passat  11.364 consultes: 8.775 presencials i 2.589 telefòniques.
Es varen tramitar 7.539 reclamacions, la majoria a aerolínies, empreses de telecomunicacions, comercialitzadores d’energia elèctrica, empreses de lleure i esbarjo (per venda d’entrades fraudulentes) o serveis d’assistència tècnica i reparacions de vehicles, electrodomèstics o aparells electrònics, entre d’altres.
Les reclamacions a aerolínies superaren l’any passat, per primera vegada,les companyies telefòniques. Les aèries varen rebre 993 reclamacions relacionades amb l’equipatge i les clàusules abusives o practiques deslleials amb els passatgers: cobrament per imprimir targetes d’embarcament, clàusules no show, cobrament de l’equipatge de mà o obligatorietat de selecció de seient de pagament, entre d’altres habituals de les companyies de baix cost.
Les empreses de telecomunicacions (telefonia, Internet i televisió)varen rebre 777 reclamacions davant les 1.075 de 2022. Consum va gestionar també 697 reclamacions a les comercialitzadores d’energia elèctrica enfront de les 917 de 2022.
Altres reclamacions destacables són a les empreses de lleure i esbarjo(entrades fraudulentes, concerts cancel·lats, no deixar entrar amb menjar en cinemes i parcs aquàtics o concerts) o als serveis d’assistència tècnica i reparacions de vehicles, electrodomèstics o aparells electrònics.
D’altra banda, s’incrementaren  les reclamacions en els serveis financers, que en reberen més de 400. Encara que no es tramiten a Consum, es canalitzen cap al Banc d’Espanya i la Direcció General d’Assegurances. El 2023 es van rebre 415 reclamacions contra les empreses del sector financer.
S’observa una tendència a l’alça en les reclamacions contra les empreses de lloguer de vehicles (de 189 el 2022 a 375 el 2023). El baix cost en aquest sector perjudica els consumidors, que lloguen els cotxes a preus barats i després se’ls cobra assegurances de franquícia abusives, el combustible més car  i desperfectes en el vehicle que no han fet.
El Servei d’Inspecció de Consum i Vigilància del Mercat va fer l’any passat 2.736 actuacions i es varen aixecar 1.290 actes en les campanyes d’inspecció. D’altra banda, es van realitzar 332 actuacions inspectores per cercar i retirar del mercat productes industrials que provenien de la Xarxa d’alerta de productes perillosos.
Sancions
La quantia de les sancions imposades per Consum el 2023 va ser de 2.121.500 €, 800.000 € més que el 2022.  Les empreses dels sector que varen rebre majors sancions foren les de venda per Internet, per no enviar el producte o no retornar-ne els doblers (400.000 €). També s’han imposat sancions per més de 100.000 € a empreses que venen per Internet i no compleixen la informació mínima exigible per la llei, no informen dels preus adequadament i tampoc del dret de desistiment de les compres que els consumidors tenen per llei.
El 2023 es varen sancionar 14 empreses que incomplien el Decret que regula el turisme d’excessos (supermercats, botigues de records, etc.). Són empreses no turístiques, ja que a la Inspecció de Turisme inspecciona i sanciona les turístiques.

MÁS:  La Conselleria de Famílies i Afers Socials convoca les subvencions per a projectes d’educació per a la transformació social

- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Govern recull el premi AUDAZ pel seu model de transparència de l’accés a la informació pública
Artículo siguienteEs modifiquen els Estatuts de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal