Inicio Baleares El Govern recull el premi AUDAZ pel seu model de transparència de...

El Govern recull el premi AUDAZ pel seu model de transparència de l’accés a la informació pública

El director general de Coordinació i Transparència, Jaume Porsell, ha recollit avui migdia a la Facultat de Dret de la Universitat de Valladolid el premi AUDAZ a la Transparència Autonòmica en reconeixement al model de transparència de l’accés a la informació pública aplicat pel Govern de les Illes Balears. Porsell ha recollit el premi juntament amb Nuria García Barco, cap del Servei de Transparència del Govern.
El capítol espanyol de la Red Académica de Gobierno Abierto Internacional (RAGA) ha acordat atorgar aquesta distinció al Govern per la seva iniciativa de donar màxima visibilitat a l’exercici del dret d’accés a la informació pública en l’àmbit de la Comunitat Autònoma.
En concret, el projecte del Govern d’oferir, des del Portal de Transparència, informació completa i actualitzada sobre la gestió de les sol·licituds i reclamacions ha estat considerat com la millor pràctica estatal per promoure la publicitat i facilitar l’accés de la ciutadania a les dades i documents en poder de l’Administració. En aquest sentit, s’ha valorat la gestió totalment transparent de la gestió d’aquest exercici, superant la publicitat activa que altres administracions ofereixen en aquest àmbit.
Porsell ha agraït a la RAGA el premi atorgat i ha valorat «molt positivament» el reconeixement al Govern balear «que és i continuarà essent un govern transparent, obert i amb participació ciutadana». Posteriorment, tots els guardonats han estat rebuts a l’Ajuntament de Valladolid pel batle Jesús Julio Carnero.
Compromís amb la transparència i la rendició de comptes
La distinció atorgada al Govern de les Illes Balears en aquesta convocatòria posa de manifest el compromís de l’Executiu autonòmic amb la transparència i la rendició de comptes envers la ciutadania.
Així, el projecte guanyador ofereix una gestió totalment transparent de l’exercici del dret d’accés a la informació pública que es consagra en la Llei 19/2013, de 9 de desembre i que permet als ciutadans accedir a la informació o documentació que obra en poder de l’Administració, tret d’aquella que estigui restringida d’acord amb els límits legals establerts.
Una altra manifestació d’aquest compromís és la recent renovació, per als anys 2024 i 2025, del conveni amb el Consell de Transparència i Bon Govern, pel qual es delega en aquest organisme estatal la competència per resoldre les reclamacions en matèria de dret d’accés contra decisions dictades per les administracions de les Illes Balears. Això garanteix que els recursos que es presenten en aquest àmbit són resolts per una entitat altament especialitzada i independent de les administracions afectades.
Alta participació en l’àmbit autonòmic
La primera edició de les distincions AUDAZ ha comptat amb la participació de 13 comunitats autònomes espanyoles, que han presentat candidatura a alguna de les categories convocades. Finalment, 15 d’aquestes candidatures, entre les quals figura la del Govern de les Illes Balears, han resultat guardonades.
Els objectius principals d’aquestes distincions són donar a conèixer i distingir les millors pràctiques o iniciatives en matèria de transparència dins l’àmbit autonòmic i reconèixer els avanços més significatius relacionats amb la qualitat de la informació publicada.
Fundada l’any 2015, RAGA Internacional és una xarxa d’acadèmics i institucions que promouen els valors i accions relatives al govern/estat obert a tot Iberoamèrica.

MÁS:  El vicepresident Costa presenta l’esborrany de reglament del règim fiscal als agents econòmics i empresarials de les Illes Balears

- Te recomendamos -
Artículo anteriorAutoritzada una despesa d’1.170.544 € per poder licitar la construcció del nou centre de dia d’Alaior
Artículo siguienteL’Àrea de Consum de la Conselleria de Salut va tramitar, l’any 2023, 7.539 reclamacions