Inicio Baleares Agricultura, Pesca i Medi Natural inicia una campanya per promocionar el consum...

Agricultura, Pesca i Medi Natural inicia una campanya per promocionar el consum de me local durant les festes de Pasqua

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural comença avui la campanya de promoció de me de les Illes Balears. Amb l’eslògan Digau-li com vulgueu però comprau-lo d’aquí. Triau Producte Local, la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local recorda les diferents maneres d’anomenar-lo, com pot ser xot, me, be, ovella, xai, bestiar…  i animar a la població al seu consum durant les festes de Pasqua.A la presentació hi han assistit el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. A més, els han acompanyat la presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafé; el president de la Cooperativa Pagesa de Pollença, Martí Solivellas; el president de la cooperativa Ecoilla, Jaume Sureda; el responsable de la secció de me ecològic de la Cooperativa de Pagesos Ecològics de Mallorca, Xisco Llompart, i Toni Seguí, de Son Jover.Durant la roda de premsa, Llabrés ha afirmat que és “en aquestes dates quan el me està en un punt de qualitat òptim, i quan hi ha la producció més gran. No és casualitat que la nostra gastronomia tingui multitud de receptes vinculades a aquest producte durant aquesta època de l’any”. “Per això, hem decidit que era un moment òptim per fer aquesta campanya que promogui el consum de me de les Illes”, ha afegit.Cal recordar que el 2023, el cens ramader oví de les Illes Balears estava format per un nombre de 246.842 animals, un 5% menys que l’any 2022, a pesar que el nombre d’explotacions ramaderes es manté en 4.290 a les Balears. “La realitat és que el sector de l’oví ve sofrint unes dificultats a tota Espanya. De fet, el descens en el nombre d’exemplars a l’Estat és superior, entorn d’un 7%, respecte al de les Illes. I això, tenint en compte que la societat reconeix que és un tipus de ramaderia que aporta nombrosos beneficis ambientals i de gestió de territori”, en paraules del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Entre les causes d’aquest descens, les dades de consum. “En l’àmbit nacional, es consumeixen de mitjana a l’any 1,6 quilos de carn d’oví per habitant, mentre que a les Illes el consum és d’1,7 quilos, per això el nostre percentatge és un poc millor. No obstant això, és evident que el consum no és suficient”.Quant a les dades de sacrificis als escorxadors de les Balears, l’any 2023 es varen sacrificar 129.130 exemplars, un 2% menys que el 2022. “En aquest context -ha explicat Fernández- des de la Conselleria s’ha aprovat el Pla Estratègic de la Ramaderia, amb una sèrie d’actuacions centrades en el bestiar oví. Però pensam que és necessari donar una passa més. Per això, hem plantejat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació la urgència de la creació d’una intervenció sectorial de l’oví dins la nova PAC, igual que la que existeix per al vi i les fruites i hortalisses”.
Per la seva banda, la presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Jerònia Bonafé, ha valorat molt positivament la campanya de promoció impulsada per la Conselleria perquè “els residents de les Illes tenim la cultura de fer panades, de fer receptes nostres, i per això és imprescindible que comprin i consumeixen me d’aquí”.Cal recordar que aquesta campanya de promoció es podrà veure des d’aquest dijous, 14 de març, tant als mitjans de comunicació en paper com a digital.

MÁS:  Prohens anuncia la licitació de les obres per a la millora de les lleres dels torrents de Sant Llorenç des Cardassar

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Conselleria d’Educació i Universitats reforça els ATEs i orientadors als centres educatius per al curs vinent
Artículo siguienteProhens visita la seu de la Reial Acadèmia Espanyola