Inicio Menorca L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca fa pública la memòria de l’any...

L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca fa pública la memòria de l’any 2023

L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca (AISM) és un servei del Consell Insular de Menorca que es dedica a la recuperació, la custòdia i la difusió del patrimoni documental en imatges i sons produïts o referits a l’illa de Menorca. La seva finalitat com a centre de referència en relació amb aquest tipus de documentació, s’orienta en la recerca i recuperació, així com en relació a aspectes tècnics específics del tractament arxivístic per a aquest tipus de materials.

Des de l’inici del servei, l’AISM ha augmentat en la seva activitat i tasques. S’acaba de fer pública la memòria corresponent a l’any 2023, on es recullen les feines tècniques, les noves incorporacions i les activitats de difusió i visites ateses, que ens permeten veure que és un servei viu i actiu, que rep moltes consultes i peticions de préstecs i que realitza moltes i diverses tasques per continuar treballant amb els seus objectius de difusió i conservació del fons patrimonial audiovisual menorquí.

MÁS:  Menorca celebra el Dia de les Illes Balears amb més de 40 activitats

Entre les tasques més destacables del darrer any, es pot ressaltar l’inici de la digitalització del fons de la fotògrafa del diari Menorca, Magda Amorós Alzina, que ha suposat digitalitzar uns 7.500 negatius, diapositives i positius fotogràfics.

Durant el 2023 s’han continuat actualitzant les dades de catalogació del catàleg en línia, per a completar la informació que s’hi ofereix i per a preparar-lo per a la incorporació del catàleg al repositor HISPANA (portal d’accés al patrimoni digital espanyol). Després dels canvis tècnics necessaris, el catàleg de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca ja es pot consultar a través d’HISPANA, des del mes de desembre de 2023.

Pel que fa a les activitats de difusió, el 2023 va ser l’any que es va estrenar el nou documental de producció pròpia de l’arxiu «Enginy, càmera i acció! Precursors del cinema amateur a Menorca» dirigit per Magda Timoner i que mostra els inicis del cinema amateur a la nostra illa, de la mà de les persones i entitats que el van fomentar i realitzar en les dècades dels anys 1960, 1970 i 1980.

MÁS:  El departament de Medi Ambient presenta el full de ruta del cicle de l'aigua

L’Arxiu va acollir l’exposició Deus ex Petra, de Carlos Permuy, la qual va rebre al voltant de 300 visites; l’exposició es va completar amb una xerrada del mateix fotògraf sobre la seva pràctica de fotografia documental.

Aquest any també es va dur a terme una activitat per a fillets i filletes i famílies que va tenir molt èxit: els tallers de light painting. Aquests tallers van permetre als participants jugar amb la llum i la fotografia.

Finalment, el mes d’octubre, es va rebre la visita del fotoperiodista espanyol Gervasio Sánchez que va oferir dues xerrades als instituts de Menorca i dues més per a públic en general, una al mateix Arxiu i l’altra a la Biblioteca Pública de Ciutadella, amb molta assistència de públic en tots els casos.

MÁS:  El Camí de Cavalls, el principal reclam en la B-Travel de Barcelona

La memòria completa es pot consultar al web de l’AISM (https://aism.cime.es/documents/documents/9b887fe8-7773-4046-91e3-c362d6c596e3.pdf).

Maó, 7 de març de 2024

 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Consell de Mallorca se suma a los tres acontecimientos de arte contemporáneo más importantes de la isla
Artículo siguienteEl departament de Benestar Social presenta la memòria anual del Centre Assessor de la Dona del 2023