Inicio Baleares Presentació de les XXXIX Jornades d’Estudis Històrics Locals organitzades per l’Institut d’Estudis...

Presentació de les XXXIX Jornades d’Estudis Històrics Locals organitzades per l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB)

Les jornades tindran lloc el 19, 20 i 21 de setembre a la seu de l’Arxiu del Regne de Mallorca
 
Avui, 4 de març, a la seu de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), s’han presentat les XXXIX Jornades d’Estudis Històrics Locals, titulades «Sanç I de Mallorca. El Regne de Mallorca i la Mediterrània a l’inici del segle XIV». Les jornades tindran lloc els pròxims dies 19, 20 i 21 de setembre de 2024, mes en el qual morí aquest monarca de la dinastia privativa, a la sala d’actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca, a Palma.
L’activitat ha estat organitzada per l’IEB amb motiu del 700 è aniversari de la mort del rei Sanç I de Mallorca, amb la col·laboració de l’Arxiu del Regne de Mallorca. Per a l’avaluació de les propostes, es compta amb un comitè científic format per Lluís Tudela i Villalonga (UNED Illes Balears), Antoni Mas i Fornés (UIB) i Leonardo Soler Milla (Universitat d’Alacant).
L’IEB ha obert el termini de presentació dels resums, i els comunicants tenen fins al 15 de maig per presentar les propostes, les quals han d’estar centrades en un dels quatre blocs temàtics de les jornades: el regnat pròpiament dit de Sanç I de Mallorca (1311-1324) – política i institucions; la societat i l’economia – el camp, la ciutat, les viles, el comerç, els oficis, els col·lectius humans (cristians, jueus, esclaus); l’espai mediterrani al començament del segle XIV, mosaic de cultures, imperis i conflictes – les relacions entre el regne de Mallorca i la Corona d’Aragó, i l’art, la cultura i el poder als regnes medievals; les transformacions produïdes arran del ressorgiment econòmic i cultural.
Cal destacar que a les jornades hi participaran ponents de Mallorca i de fora de l’illa, coneixedors del regnat del rei Sanç i la seva època i, a més, s’ha sol·licitat el reconeixement de la participació en les jornades com a activitat formativa especialitzada i transversal del Doctorat en Història, Història de l’Art i Geografia (THAG).
A l’acte de presentació de les XXXIX Jornades d’Estudis Històrics Locals hi han intervingut Jordi Maíz Chacón, coordinador de les jornades (UIB), i el director de l’IEB, Llorenç Perelló, que apunta que «la difusió i el coneixement de la historia local és un dels eixos fonamentals d’aquesta institució des de la seva fundació, i la figura de Sanç I dins el regne privatiu és prou rellevant». A més, Perelló afegeix «la intenció, després d’uns quants anys de pausa amb l’organització de les jornades, és recuperar la freqüència de les edicions anteriors i fer, com a mínim, unes jornades anuals».

MÁS:  Empresa, Ocupació i Energia destina 1.375.200 € per a la campanya de dinamització del comerç local «Balears Bons de Comerç»

- Te recomendamos -
Artículo anteriorAutoritzada la pròrroga del contracte amb la Policlínica Nuestra Señora del Rosario
Artículo siguienteEspectáculos y actividades: Caldea redefine la Semana Santa