Inicio Menorca El departament de Benestar Social inicia una campanya per trobar famílies d’acollida

El departament de Benestar Social inicia una campanya per trobar famílies d’acollida

El departament de Benestar Social ha presentat aquest dijous, 29 de febrer, una campanya que pretén visibilitzar i animar a tots els ciutadans de Menorca a sumar-se als processos d’acolliment familiar, molt necessaris per ajudar a nens i adolescents en situacions de desprotecció.

Amb el lema “La teva recompensa, el seu futur”, l’objectiu de la campanya és trobar una llar per aquells nens que, per diferents causes i de forma temporal no poden viure amb la seva família i resideixen en el centre de protecció del Consell Insular de Menorca.

La consellera de Benestar Social de Menorca, Carmen Reynés, i el director insular d’Atenció Social, Daniel García del Mar, han presentat la campanya junt amb Jesús Rabassa, cap de servei d’Infància i Família.

Actualment hi ha 23 menors que resideixen en el centre, i 32 en acolliment. D’aquests 32, però, només 8 són amb famílies externes, ja que la resta resideix actualment amb familiars. “Des del Consell Insular tenim la competència i responsabilitat d’acompanyar els fillets i adolescents que estan en risc de desprotecció, oferint ajudes i una llar a aquells que no poden continuar vivint a casa seva per les dificultats existents. Volem famílies que ofereixin un entorn familiar afectiu i que puguin continuar creixent de forma sana, que puguin solucionar si és necessari el dolor i traumes viscuts”, ha explicat la consellera de Benestar Social de Menorca.

MÁS:  El Consell Insular de Menorca convoca un minut de silenci pels dos guàrdies civils morts en acte de servei a Barbate

La Casa de la Infància és un centre que proporciona als menors les cures integrals que necessiten, des del més bàsics fins al suport afectiu necessari per créixer a la vegada que es treballa amb les famílies d’origen per procurar la integració futura a l’entorn familiar, sempre i quan es donin les condicions correctes.

“Consideram que l’ingrés en un centre hauria de ser la darrera opció. Estem treballant per a potenciar tots els programes que evitin o minimitzin les situacions de desprotecció, i evitar separar els nens de les famílies. Per això, incrementam l’equip d’atenció a domicili amb 1 treballador social, 3 educadors socials i un psicòleg per intentar que l’ingrés al centre sigui la última opció”, ha indicat Reynés.

La campanya es durà a terme a través d’una pàgina web (www.acollimentmenorca.es), vídeos, cartelleria, i material addicional com bosses, bolígrafs i llibretes. A més, aquesta campanya es completarà amb unes jornades on es compartiran i coneixeran testimonis de persones que han acollit i menors que han pogut viure una segona infància a altres llars, cosa que realment ajudarà a comprendre el significat real des d’un punt de vista personal.

Qualsevol família, sigui una persona sola, amb parella, amb fills o sense, pot demanar la sol·licitud d’acollida temporal. La duració i acollida de cada nen depenen de les necessitats i circumstàncies de cada menor.

Si algú està interessat pot sol·licitar una cita al Servei Insular de Família (SIF) del Consell Insular de Menorca a través de:

MÁS:  Responsables del Consorci de Residus i Energia de Menorca visiten la planta de reciclatge d'envasos de vidre TMA Recicla de la mà d'Ecovidrio

– El telèfon: 971 36 12 12
– Email: acolliments@cime.es
– Un whatsapp: 679 722 689
– Més informació a la web acollimentmenorca.es
 
S’ha de recordar que existeixen diferents tipus d’acollida, com l’acollida d’urgència (és immediata i dura uns sis mesos), acollida temporal (duració màxima de dos anys), acollida permanent (més de dos anys), acollida especialitzada (menors amb necessitats especials, adolescents, o germans), i les famílies col·laboradores, que acolleixen en determinats moments no lectius, com caps de setmana, vacances, etc.

Les famílies reben formació prèvia i al llarg de l’acollida, tant la família com el fillet o adolescent, tindran el suport d’un equip multidisciplinari que els acompanyaran durant tot el procés. Totes les famílies rebran una prestació econòmica per combatre els costos, a més d’ajudes puntuals extraordinàries.

El director insular d’Atenció Social ha relatat els reptes als quals s’enfronta el departament, que requereix un nou abordatge que ja s’està començant a implementar. “Existeix una nova forma de comunicació amb les noves tecnologies. Ha canviat la manera de comunicar-se entre els menors, però també entre els adults i els menors”, ha indicat García del Mar. “Per exemple, els 7 o 8 anys és l’edat d’inici de consum de pornografia a les Balears. Poden normalitzar una sèrie de conductes que poden ser nocives per al seu desenvolupament. Deriven en problemes de salut mental, i no detectats a temps i combinat amb l’accés a substàncies psicotròpiques, poden alterar el desenvolupament dels menors. Per aquests motius s’ha programat un nou equip d’atenció familiar, i el seu objectiu és evitar desarrelar a menors i poder fer costat a les famílies”, ha afegit el director insular d’Atenció Social.

MÁS:  Les XI jornades de malalties minoritàries i discapacitat comptaran amb Juan Luis Muñoz Escassi com a conferenciant

A banda, es treballa per a la separació per perfils dins del centre de protecció de menors per a donar a cada fillet una atenció més personalitzada. “Un menor de 4 anys i un menor de 16 tenen necessitats diferents”, ha afirmat Rabassa.

“Farem obres en el centre de protecció de menors perquè sigui el més semblant a una llar”, ha explicat la consellera de Benestar Social. “També es fomentaran nous tallers formatius pels menors interns d’acord als seus interessos. I hem sol·licitat major presència policial als voltants del centre. Volem evitar que persones no adequades s’acostin a ells i puguin perjudicar el seu desenvolupament”, ha indicat Garcia del Mar.

En paral·lel, s’està treballant per tenir dos centres diferenciats per a separar els menors segons les seves necessitats i edats. “Tenim un pis i la Casa de la Infància. Estem pendents de signar un conveni amb l’Ajuntament de Maó per a poder tenir una casa més adequada i diferenciar els perfils”, ha conclòs la consellera de Benestar Social.

Maó, 29 de febrer de 2024


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl Consell de Mallorca entrega el Premio Flor de Almendro 2024 a la periodista gastronómica Lydia Esther Corral
Artículo siguienteEl IMAS trabaja en la puesta en marcha de un centro especializado en la atención integral a niños y adolescentes víctimas de abuso sexual