Inicio Baleares Medi Natural retira els munts de restes de posidònia acumulats de fa...

Medi Natural retira els munts de restes de posidònia acumulats de fa dècades a s’Arenal de sa Ràpita, al Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc – Salobrar de Campos, i els retorna a la mar

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha començat les tasques per retirar els munts de posidònia acumulats de fa dècades a s’Arenal de sa Ràpita, al Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc – Salobrar de Campos, i retornar a la mar les restes de posidònia que estan mesclades amb arena. Així, a fi d’incorporar-los una altra vegada dins el sistema dunar, els munts de posidònia es desfaran mecànicament i cada palada es tornarà a abocar dins la mar, concretament a la zona de vaivé de les ones. Prèviament, es retiraran els residus que hi hagi, que es gestionaran posteriorment de manera adequada.
Amb aquesta actuació, la mateixa dinàmica litoral destriarà l’arena de les restes de posidònia. Així, les tones d’arena que es retornen a la mar serviran per aportar sediment a aquesta zona de platja, que es troba en retrocés a causa d’una sèrie d’impactes antròpics locals del passat i que encara es produeixen cada any, i de la pujada incipient del nivell de la mar per mor del canvi climàtic.
A la zona anomenada sa Mareta de s’Arenal de sa Ràpita es varen crear unes basses litorals arran de l’episodi d’inundacions que varen sofrir el Migjorn i el Llevant de Mallorca durant el setembre de l’any 1989. Posteriorment, durant la dècada dels noranta i la primera dècada dels anys dos mil, davant aquestes basses i dins el sistema dunar, es varen anar acumulant, any rere any, les restes de posidònia mesclades amb arena que s’extreien durant tot l’any de la platja mitjançant maquinària. El resultat és que ja fa quasi vint anys que en aquesta zona humida hi ha una acumulació d’uns quatre metres d’alçada i d’uns 750 m2 de superfície de restes de posidònia, que contenen una gran quantitat d’arena. Cal destacar que, actualment, aquesta arena retinguda i no mòbil no és útil per recuperar l’equilibri de tot el sistema platja-duna.
Una altra de les finalitats d’aquesta actuació és eliminar el risc potencial d’inundació de tota l’àrea ja que, si es tornassin a produir episodis de pluges similars a les de l’any 1989, aquest munt de posidònia faria de tap i no deixaria que l’aigua d’escorriment fluís cap a la mar. Aquestes tasques han començat aquest divendres i està previst que acabin d’aquí a deu dies aproximadament.

MÁS:  Autoritzada l'ampliació del límit d'hores extres remunerades dels traballadors per fer efectiva la gratuïtat de 0 a 3 anys

- Te recomendamos -
Artículo anteriorSalut inicia les negociacions amb els sindicats per recuperar la carrera professional
Artículo siguienteLas carreras infantiles del Consell de Mallorca llegarán a 2.500 corredores el 2024 y a tres lugares nuevos: Esporles, Estellencs y Pollença