Inicio Baleares La Conselleria d’Educació i Universitats rebutja el pla de finançament del Ministeri...

La Conselleria d’Educació i Universitats rebutja el pla de finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per a l’aplicació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari

La Conselleria d’Educació i Universitats rebutja  el pla de finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, encapçalat per la ministra Diana Morant, per a l’aplicació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU).
Així ho va manifestar el director general d’Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastià Massanet, en el decurs de la Comissió de treball per a la implantació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) que es celebrà ahir dijous.
El director general Sebastià Massanet lamenta que l’esborrany del ministeri es reduïa a una proposta de finançament per a la incorporació de 4200 nous professors ajudants doctors al sistema universitari públic espanyol per compensar la pèrdua d’hores de docència de la figura del professor associat que contempla la LOSU. El ministeri proposava finançar només una de cada tres places durant 6 anys, deixant a les comunitats autònomes el finançament de les places restants i el cost estructural a perpetuïtat de la totalitat de les places.
El director general d’Universitats i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastià Massanet, va proposar que el ministeri assumeixi tota la responsabilitat financera del cost d’aplicació de la LOSU així com marca la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que obliga l’Estat a assumir les despeses derivades d’una normativa estatal que afecti a competències transferides a les comunitats autònomes. Per altra banda, Sebastià Massanet va reclamar que les accions dirigides a compensar la pèrdua d’hores de docència per l’aplicació de la LOSU també havien de contemplar la limitació de la dedicació màxima docent del professorat funcionari que marca la LOSU, fet que suposa per la Universitat de les Illes Balears el triple de necessitat de noves places en comparació a la mesura contemplada pel ministeri.
Des de la Conslleria d’Educació i Universiatts s’assenyala que la proposta presentada pel ministeri no contemplava altres despeses derivades de la implantació de la LOSU i que ascendeixen, segons un informe de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), a més de 844 milions d’euros. Tampoc es va tractar el finançament derivat de l’article 55.2 de la LOSU que indica que a l’any 2030 s’ha de destinar un mínim de l’1% del PIB del conjunt de l’Estat a l’educació universitària pública.
En la reunió, es va decidir, amb el suport del ministeri i de les comunitats autònomes, proposar una modificació normativa que amplia 3 anys i mig el termini per adaptar els contractes ja existents de professors ajudants doctors i associats i 1 any el termini perquè les universitats adaptin els seus estatuts a la LOSU.
Finalment, la Conselleria d’Educació i Universitats vol transmetre la necessitat que el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats assumeixi una posició més responsable de negociació per a solucionar els problemes derivats de la implantació d’una llei universitària, que es va aprovar sense consens i sense una memòria econòmica completa que assegurés el finançament de les mesures que s’implantaven.

MÁS:  Masaje con final fatal en Palma: un menor agrede a su masajista y sale huyendo

- Te recomendamos -
Artículo anteriorL’IEB obre una convocatòria per donar suport a fires, festivals i jornades que fomentin la projecció exterior
Artículo siguienteSalut inicia les negociacions amb els sindicats per recuperar la carrera professional