Inicio Baleares La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de l’IDI, mostra com...

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de l’IDI, mostra com el rebuig de Deixalles es converteix en nous productes a través del disseny i la recerca

La Fundació Deixalles ha estat escenari de l’exposició dels prototips que vuit dissenyadors han creat a partir de material de rebuig dins el projecte LOOP Disseny i Circularitat de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI). Els dissenyadors han explicat el resultat d’aquests mesos de recerca de materials i de conceptualització de nous productes a partir dels residus de la fundació. De fet, l’objectiu de la mostra és posar en valor la gran feina de recollida que realitza aquesta institució. S’ha de tenir en compte que l’any 2022 Deixalles, a través del projecte «Fem que circuli», va recollir un total de 116 tones d’objectes descartats d’establiments turístics. La reutilització d’aquest material va evitar l’emissió d’aproximadament 692 tones de CO2.
El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha visitat aquest horabaixa la mostra dels projectes, juntament amb la gerent de l’IDI, Silvia Delgado, i la directora de Deixalles, Francesca Martí. També hi ha assistit el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, i representants de la Federació Hotelera de Mallorca, a més dels dissenyadors i els tallers locals que hi han participat.
A partir d’un repte que va plantejar Deixalles a l’IDI, LOOP va proposar la creació de solucions sostenibles i circulars a partir dels recursos disponibles i amb el disseny com a disciplina capaç d’aportar valor. Per això, va encomanar a dissenyadors la materialització de nous productes a partir del rebuig recollit per Deixalles, ja que tots els elements tangibles són recursos i són riquesa.
El resultat ha estat una vintena de prototips creats per vuit dissenyadors amb el material postconsum de Deixalles, com per exemple làmines de somier, fusta de mobiliari, tovalloles, lona de gandula de platja, cortines, lona de tendal, teixit de foscurit, llençols i tela de matalàs, entre d’altres.
Els dissenys han estat materialitzats per Cecilia Sörensen, Nicolás Guevara, Anabel Ribas, Margarita Payeras (Suro Swimwear), Paula Chacartegui, Jandro Bonet, Adriane Escarfullery, Amarar Tramuntana i Sara Regal, conjuntament amb el Taller de Costura de la Fundació Deixalles, el Taller Tèxtil Es Ministeri, la fusteria de MAC Insular i la Fusteria Ebenisteria Escaire. Entre els productes hi ha peces de vestir, mobiliari i complements.
La primera passa d’aquesta edició de LOOP Disseny i Circularitat s’ha centrat en els materials postconsum de Deixalles. A partir d’aquí, les properes accions es focalitzaran en el foment del disseny com a eina transformadora de nous productes. Per això, s’han previst una sèrie de trobades perquè el sector hoteler conegui exemples, tallers i dissenyadors per tal de constatar les possibilitats d’aquesta nova font de recursos.

MÁS:  Arriba la segona edició del Festival de Manga i Anime (FeMA) en català a les Balears organitzat per l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB)

- Te recomendamos -
Artículo anteriorEl tiempo para hoy en Palma, 15 de febrero de 2024
Artículo siguienteEl departament de Mobilitat avança i amplia el funcionament de línies d’autobús estivals per la temporada turística