Inicio Menorca L’Agència Menorca Reserva de Biosfera incorporarà una brigada per a l’eliminació d’espècies...

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera incorporarà una brigada per a l’eliminació d’espècies exòtiques invasores

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular prepara la contractació d’una brigada formada per quatre treballadors especialitzats per dur a terme tasques d’eliminació de fauna i flora exòtica invasora en diverses àrees de la Xarxa Natura 2000 a l’illa. Concretament, les feines es realitzaran en una àrea mínima de 52 ha de territori protegit, amb especial atenció a zones del litoral de l’illa i entorns amb aigües dolces com els torrents, indrets generalment molt fràgils i d’elevat interès ecològic per la presència d’espècies endèmiques.

La contractació d’aquesta brigada s’emmarca en un ampli projecte de control, estudi i conscienciació entorn les espècies exòtiques presentat pel Consell Insular al GOIB i que ha rebut el finançament de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation de la Unió Europea. A més de les feines que realitzarà la brigada, el projecte inclou també treballs verticals de control i eliminació d’exòtiques a penya-segats, l’actualització d’una cartografia detallada sobre la distribució d’espècies exòtiques invasores a Menorca, i l’organització de diverses activitats de conscienciació com tallers educatius, exposicions, edició de material divulgatiu o accions col·lectives i de participació ciutadana d’eliminació d’espècies invasores.

MÁS:  El Consell Insular de Menorca se suma al Dia Internacional de la Dona

El pressupost previst per a la brigada és de 110.908,00 € (sense IVA) per una licitació d’un any de durada amb pròrrogues de dos. El valor estimat dels tres anys de contracte és de 332.724,00 €, IVA exclòs.

L’Agència executa tasques de control i eliminació d’invasores des del 2015 dins l’Estratègia per a la Conservació de la Biodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca, que forma part del Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca.

“Els fons Next Generation que ha posat a disposició el Govern permeten donar continuïtat a la feina que duu a terme el Departament de Medi Ambient en matèria d’espècies invasores, ampliant el seu impacte i els mitjans a disposició per a aquestes tasques tan importants per a la conservació de la nostra biodiversitat”, ha destacat el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular, Simón Gornés.

MÁS:  Concepción Escolano, ajudant en les activitats del Llatzeret, es jubila

Les espècies exòtiques invasores constitueixen la segona causa de pèrdua de biodiversitat a nivell mundial, només per darrere de la pèrdua directa d’hàbitats, i la seva importància és encara més gran en territoris insulars com l’illa de Menorca, molt més vulnerables a causa de l’existència d’espècies endèmiques úniques al món.

Entre les espècies vegetals més problemàtiques es troben l’anomenada “patata frita” (Carpobrotus sp.), el Cenchrus villosum i el Cenchrus setaceus, o el càrritx de jardí (Cortaderia selloana), mentre que entre les espècies animals més problemàtiques es troba la tortuga de Florida.

Maó, 18 de desembre de 2023


- Te recomendamos -
Artículo anteriorAssumpta Gorrias, guanyadora del concurs «Carta en terra…» 2023
Artículo siguienteEl Consell Insular de Menorca destinarà gairebé 240.000 euros a la reforma del camp de futbol municipal Los Nogales